Imej yang dikatakan Makcik yang berumur 61 tahun yang menunggang motorsikal
sejauh 260km semata mata untuk turut membantah?

Kisah menarik beberapa bulan yang lalu adalah kebangkitan secara senyap PAS. Ini adalah perkara penting yang telah terlepas pandang oleh perancang UMNO. Tetapi hari ini PAS mula membina momentum kebangkitan dan artikel ini akan mengupas bagaimana PAS telah berjaya melakukan apa yang kelihatan seperti tugas mustahil hanya beberapa bulan yang lalu.

Tahun 2012 Pas bermula dengan begitu buruk sekali. Tahun ini bermula dengan krisis besar-besaran apabila bekas EXCO Selangor Dr Hassan Ali telah dipecat oleh kepimpinan PAS kerana dikatakan cuba untuk melemahkan pakatan pembangkang. Ini mencetuskan kecelaruan dan kemarahan besar-besaran yang telah diambil kesempatan sepenuhnya oleh media massa. Dr Hassan Ali kemudian nya menganjurkan siri jelajah keseluruh negara yang telah juga dihadiri oleh ribuan masyarakat jauh dipendalaman.

Kepimpinan PAS berada dalam keadaan krisis yang serius sehinggakan penyokong tegar PAS mula mempersoalkan apa yang sebenarnya diperjuangkan oleh parti Pas. Pendedahan Dr Hasan Ali amat merosakkan dan PAS ibarat sebuah kapal yang sedang bocor dan dimasuki air dari semua arah. Sementara itu UMNO telah mengambil setiap kesempatan dengan memainkan imej Dr Hassan Ali berceramah depan ribuan manusia dalam keadaan basah kuyup hujan seakan menunjukan betapa seriusnya krisis kepimpinan Pas waktu itu.

Tekanan mulai dirasai oleh kepimpinan tertinggi parti Pas. .Serangan bertali arus tanpa henti sudah menampakan kesan nya umpama luka yang berdarah. Blogger UMNO saperti tidak percaya apabila keluar kenyataan dari Dr Zul Ahli Parlimen Pas Kuala Selangor yang Media Umno berjaya dan hampir membunuh Pas dengan serangan serangan mereka. Mereka merasakan saperti tidak percaya kenyataan saperti itu keluar dan menggandakan asakan dan serangan mereka terhadap musuh yang telah cedera itu.

Akan tetapi kemudian nya lawak  sarkas Hassan Ali mula padam sepantas ianya menyala .Lebih buruk lagi,ianya kini gagal dinyalakan semula sama sekali. Pakatan telah menghadapi serangan habis habisan mengenai isu yang sama dari Ahli Parlimen Kulim (terlupa namanya). Dan kini mereka sudah menghadapi satu lagi serangan maut dari Hassan Ali. Isu agama kini berakhir.UMNO tidak boleh memulihkan serangan baru atas isu yang sama kerana mereka telah kehabisan peluru dan mangsa masih hidup dan selamat dari tembakan bertali arus.

Saya rasa jika Najib mengadakan pilihan raya pada Januari lalu beliau akan mempunyai peluang lebih cerah untuk menang. BR1M masih lagi dikenang rakyat dan kredibiliti Pas hampir musnah disebabkan Hassan Ali. Tetapi Najib teragak agak dan ini memberi peluang PAS membina semula kekuatan mereka.

Dalam pada itu Bersih 3.0 menunjukkan betapa PAS boleh bersepakatan dengan PKR dan DAP tanpa ada isu yang kontroversi terhadap ideologi masing masing.Kehadhiran Dato Sak dan Aspan Alias ​​memainkan peranan yang penting, kerana mereka bertindak sebagai saluran bagi PAS untuk berkomunikasi dengan DAP dan sebaliknya.Ini mungkin sebabnya mengapa Aspan dan Sak telah diserang tanpa belas kasihan oleh UMNO, kerana kehadiran mereka mengukuhkan hubungan kerja di antara PAS dan DAP, dan bertindak sebagai saluran tidak formal yang sangat kuat untuk bebas dan berterus terang dalam bertukar tukar fikiran. (Oleh sebab itulah saya mengatakan anda semua lebih baik berbuat baik dengan mereka sebelum anda terpaksa melobi mereka kelak!)

Dalam masa yang sama budaya demonstrasi secara perlahan-lahan mula mengambil tempat dan membentuk sikap kebanyakan masyarakat hari ini. Sebelum ini, masyarakat hanya berdiam diri apabila berhadapan isu penipuan besar-besaran dengan rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang dilakukan atas nama Alif Ba Ta. Tetapi hari ini walaupun berumur 61 tahun Makcik Felda bersedia untuk menunggang 200 KM dari estet kecil untuk membantah apa yang dia rasakan rompakan dan penyelewengan besar besaran. Orang ramai menyedari bahawa mereka hanya memerlukan seseorang untuk melawan UMNO, dan PAS telah muncul untuk mengisi kekosongan itu.

Artikel Bahasa inggeris yang aku petik dari blog POPJ dan diterjemah oleh UncleGoogle dan diperbaiki oleh aku sendiri mengikut kefahaman aku tentang apa sebenarnya yang cuba disampaikan oleh POPJ.Maaf jika terjemahan ini kurang tepat dan tersasar.

Advertisements