Ini artikel aku cilok 100% dari sahabat blogger OutSyedTheBox cuma aku ambil penutup artikel itu sebagai tajuknya.Aku kalau ada artikel pasal Al Imam Hadhari Al Mangkuki Wal Hahayuni memang aku suka sangat….so sorry Tuan Syed kerana ubah tajuk….

“..malah lebih banyak mundur ke belakang.”

A few days ago I wrote this Blog Of Rote Learning And Creativity. I touched on an incomprehensible article written by IKIM and about religious and secular education issues. 

I received some interesting comments, three of which I thought were worth blogging again. Thank you for all your comments especially for those comments that I am using here today.

These comments sound genuine to me (of course you can make up your own mind – I am not  forcing you to believe anything I say)  and that is why I am reposting them.  Here they are :

1. Anonymous said...:  (this one is my personal favorite)

  • Turun temurun & ratusan tahun umat islam di seluruh dunia & khususnya di Malaysia telah terpedaya atau memperdayakan diri sendiri atas kejahilan sendiri kerana mengikut dan membenarkan apa saja yang disuapkan oleh para ulama jadi-jadian 
  • termasuk para ostad angkat bakul yang ada bukan saja di sekolah, di kampung, di bandar malah di pusat pengajian tinggi dan di institusi seperti IKIM yang kononnya ditubuhkan oleh kerajaan untuk ‘menyelamat’ & ‘melindungi’ agama Islam & umat islam. 
  • Namun, malangnya umat islam, khususnya di Malaysia ini bukannya maju kehadapan, malah lebih banyak mundur ke belakang 
  • & secara halus dipaksa pula untuk mundur dengan menggunakan undang-undang untuk menyekat mereka yang ingin maju kehadapan. Apakan daya.

Wednesday, October 03, 2012 10:38:00 AM  

2.  Anonymous said…:   
  • IKIM’s strategy of using bombastic words is to make confused Muslims more confused… then they can say “See I told you so! Belajar ugama mesti berguru… if not, sesat!”  
  • What if Tok Guru yg sebenarnya sesat?  
  • To me, an article that only the author can understand is a syok-sendiri article. It has no place in mainstream media. I hope IKIM will change and write articles that can be understood by all. Please.
  • Hemm… could it be that they write like that so that their true-self is not exposed? i.e – they are as clueless as the rest of us?
  • My personal wish is all the alim ulamak will stop talking/preaching about ritual, ritual, ritual.. Let’s focus on human values instead. Teach the ummah the Islamic human values (since young) so that it is totally embedded in the hearts and minds.
  • Aniaya anjing is not a good (thing). 
  • Mengasari lembu sebelum disembelih as korban is not good.
  • Tak menepati masa is bad.
  • Tak menepati janji is munafik.
  • Tak bayar hutang walaupun mampu is a sin.
  • Buang sampah merata-rata is bad.
  • Membazir makanan, air, letrik etc etc are bad.
  • Hanya tau berdoa tanpa berusaha ialah pekerjaan sia-sia.
  • Common sense right? But why people yang pray 5x a day still do that? 
  • Ini belum lagi yang minta orang hantar dia pergi Tanah Suci as “gift”..
  • Dunia memang sudah terbalik!

Wednesday, October 03, 2012 10:05:00 AM  


3. Anonymous said… 

  • Buat apa susah2 belajar tentangg fizik atau matematik, susah lagi menyesa(t)kan, bukan boleh buat apa apa pun, habis kuat jadi prof kat ipta,mana ada orang panggil ceramah sangat nak dengar pasal fizik quantum ka, algorithma ka. 
  • Kalau belajar ugama lagi bagus, bukannya susah sangat nak ingat pasal cerita buraq, senang senang ja nanti dapat jadi mufti, menteri, dan masa lapang ada pula jemputan bagi ceramah, lagi duit masuk riban2, org seronok nak dengar pasal buraq, tak payah susah nak cipta roket atau kapal terbang.

Wednesday, October 03, 2012 9:07:00 AM  

Then one person also sent a comment that the Chairman of IKIM is this fellow in these two pictures. 

How embarrasing.  This is the same guy in the following picture, he was wide awake here :


Hukum sentuh bahu wanita  : Tengok jika bahu ada piawaian SIRIM. 
I agree with the view that the umat Islam in Malaysia is ‘lebih banyak mundur ke belakang‘. It does not matter if it is the institutions like the jabatan agamas, the Government bodies like IKIM, IISTAC, the religion based political parties especially PAS, the religion based education (from tadika to tertiary level)  – as long as it is religion based then it is a source of ‘lebih banyak mundur ke belakang’.  

If the umat can listen to people like Nik Aziz, then it is confirmed they are brain dead.  Those students who waste their time listening to that idiotic Ostat Ferrari – it is again confirmed that they are brain dead. They need brain transplants. 

In fact anyone – especially adults, especially those who have some education (diploma, degree, masters, PhD etc) who sit and listen to these ostats are also confirmed brain dead. 

Selagi Petronas gali minyak dan gas, dan beri sumbangan RM50 billion atau RM70 billion kepada Kerajaan setiap tahun, maka selama itulah kita pun boleh dapat gaji setiap bulan, boleh dapat kontrak Kerajaan dan sebagainya. Belanjawan 2013 mempunyai peruntukan RM43 Billion untuk bayar sabsidi saja.  Boleh cari hidup. Kalau lah duit minyak habis atau tidak cukup (sebab bilangan penduduk jadi berpuluhan juta disebabkan ramai bini dan ramai anak) maka kita akan jadi macam negara jiran Indonesia. 

So dont waste your life listening to the ostat. Better to spend your time reading and understanding the Quran – the true teachings of the Prophet. 

Spend your time learning and teaching about science and technology, learning about market forces, about competition, about cooperating and working together with our fellow human beings irrespective of race and religion, of creating wealth for the human race. This is more important.

Dont waste your time ‘mencari Ghazali dan mencari Syafie’. Akhir sekali, akan sampai tang bahu Michelle Yeoh juga