Sepasang pengantin yang baru berkahwin 4 bulan. pada suatu malam si
isteri memeluk leher suami dengan nada manja seraya berkata, ” Ayang,
period i dah lewat sebulan, tapi i tak boleh nak pastikan lagi sebab kita
kena gi check kat doktor.”

Si suami yang teramat gembira tu pun berpakat dengan isterinya untuk
tidak memberitahu sesiapa pun tentang perkhabaran gembira ini sehingga
ianya benar2 pasti.

Pada suatu hari, pasangan ini di datangi oleh pegawai dari TNB kerana
terdapat tunggakkan dalam pembayaran bill elektrik rumah mereka. Pegawai
TNB tu pun berkata ” Ini rumah En. Mahpus ker?” “Iya, saya ni isterinya.
ada apa encik”

Pegawai TNB tu pun berkata, ” Puan, ni dah sebulan lewat, saya dah tak
boleh tunggu ni, nanti boss saya marah.”

Dengan nada terkejut, si isteri itu pun membalas balik cakap pegawai TNB
tu.” APA??? Macam mana pulak encik tahu yg saya ni sebulan lewat???”

Pegawai TNB tu pun dengan selamba menjawab ” Ala puan, ni kan zaman IT,
semua tu ada dalam komputer dan kita boleh check Online”

Kata-kata pegawai TNB tu membuatkan si isteri tu lagi terkejut.
“APAAA????Saya lewat sebulan pun awak semua boleh tahuuu??? “

Pegawai TNB tu pun mententeramkan keadaan” Relek puan, puan ni baru lewat
sebulan, ada yg lagi teruk, lewat 5-6 bulan”

Si isteri yg terperanjat beruk dengan kenyataan pegawai tu pun berkata,
“Nanti saya bincang dengan suami saya”..lalu pegawai TNB tu pun beredar
dari situ..

Keesokkan harinya, selepas si Mahfuz ini di beritahu oleh isterinya, dia
pun naik berang dan terus ambik cuti dan pergi ke kedai TNB yg
berdekatan..

Dengan tanpa menghiraukan pegawai-pegawai TNB yg ramai di situ, dia pun
memekik seraya berkata “Apa korang ni, isteri saya sebulan lewat pun nak
heboh2 ke dalam internet. awak ni semua yg berkeluarga tak pernah lewat
sebulan kerrrr????!! bisness apa korang buat niii?? Nak kena saman kerr???

Lalu pegawai yg datang kerumah si Mahfuz ni berdiri dan mententeramkan
keadaan. “Sabar encik, sabar encik. apa susah, kalau cik nak settlekan
perkara ni, bayar je…”
kata-kata pegawai TNB tu membuatkan si Mahfuz
naik berang.

“APAAA?? Nak bayar korang? Belahhhh lahh….”

Lalu pegawai TNB tu pun cakap ” Kalau macam tu, Kita terpaksa potong encik
punya……. ….”

Si Mahpus mencelah ” Apa??? Ppptong??? Abih tu isteri saya di rumah nak pakai
apaaaaaa???

Pegawai TNB tu pun cakap ” Nampak gayanye..ISTERI ENCIK KENA PAKAI LILIN
AJERRRLAAAAAAAA”

???????????? ???????.. ……… ………